Не че често ни се случва да отворим бутилка вино и да

...
Не че често ни се случва да отворим бутилка вино и да
Коментари Харесай

Виното: как да не го похабим

Не че постоянно ни се случва да отворим бутилка вино и да не я изпием, само че в редките случаи, когато не можем да се оправим, не е зле да знаем по какъв начин да го запазим свежо за възможно най-дълъг интервал от време. 

За да се насладим на съвършените качества на виното от момента на отварянето му до последната капка, от Travel+Leisure се доверяват на препоръките на различни винени специалисти и сомелиери - що се отнася до триковете с отворените бутилки.

Отговорът на въпрос до какъв брой дни едно вино остава " положително " след отваряне, може да варира. Някои специалисти понижават прозореца до 36 часа, други споделят, че виното нормално е с чудесно качество в рамките три-четири дни след отваряне.

Броят на дните варира, тъй като зависи от няколко разнообразни структурни детайла, в това число твърдостта на танините на виното, равнището на киселини, наличието на захар и алкохол.

Като цяло плътните червени вина издържат от три до пет дни, докато по-леките бели вина запазват идеалните си вкусови качества само от два до три дни.

Отлежалите виновност нормално са по-деликатни от новите, тъй че незабавното декантиране на остаряла бутилка е неприятна концепция. Бутилка отлежало вино не бива да се оставя незавършена, откакто бъде отворена, поучава Паула де Пано, която е сомелиер в Северна Каролина.

" Когато старите виновност са изложени на прекалено много О2, това безусловно убива виното ", изяснява сомелиерът. Тя добавя, че с цел да предотвратят този проблем, доста ценители държат на разположение принадлежности за премахване на кислорода на отворените си бутилки.

Повече заведения за хранене със звезди Мишлен пък употребяват специфичен спрей, с цел да поддържат бутилките свежи сред наливанията.

Ако не разполагаме със специални инструменти или способи, все отново име нещо, което може да създадем.

Първо, да не забравяме да съхраняваме виното си с тапата. Ако постоянно пием шампанско или други пенливи виновност, е хубаво да се замислим за запушалка за шампанско, с цел да поддържаме виното в бутилките си свежо и с мехурчета.
 Снимка 574236
 

Важно е да пазим бутилките далеч от светлина (това значи надалеч от прозорци) и да ги съхраняваме на хладно, само че не безусловно на студено място.

Експертите по виното са на мнение, че температурата на предпазване не въздейства действително върху температурата на отлежаване. Съхраняването на вино в хладилника има повече общо с това на каква температура желаеме то да бъде, когато го пием и няма отношение към опазване на качествата на виното.

Ако имаме проблем с изпиването на цяла бутилка от 750 мл, експертите поучават да помислим за закупуването на по-малки разфасовки вино, които няма да ни се опрат. Другият вариант е да си купим специални бутилки, които се запечатват отлично, където можем да прелеем и съхраняваме виното. 
 Снимка 533966
 

" Прехвърлянето на виното в по-малък запечатан съд, като празна половин бутилка вино, понижава излагането му на кислород, което предотвратява съсипването на вкусовите му качества ", категорични са експертите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР